Předseda ČOV Kejval podporuje stanovisko MOV, které odsuzuje porušení olympijského příměří

ČOV
1 Minuta čtení

K současné situaci na Ukrajině se vyjádřil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. 24. února 2022 zaslal osobní dopis Sergeji Bubkovi, prezidentovi Ukrajinského olympijského výboru. Zároveň plně podporuje stanovisko MOV, které odsuzuje porušení olympijského příměří.

„Nedovedu si představit, že by se v ruské federaci nyní měly konat jakékoli mezinárodní sportovní podniky. Zároveň ale nepovažuji za vhodné v tuto chvíli uplatňovat na jednotlivé ruské sportovce princip kolektivní viny tím, že by se nesměli účastnit sportovních klání,“ uvedl Jiří Kejval k aktuální situaci.

V osobním dopise vyjádřil Jiří Kejval ukrajinskému protějšku Sergeji Bubkovi zděšení nad situací na Ukrajině, podporu, odsoudil neomluvitelné kroky Ruska a nabídl pomoc. „Milý Sergeji, dovol mi, abych Ti v této těžké chvíli vyjádřil podporu Českého olympijského výboru. Jsme zděšeni posledními zprávami a jednoznačně odsuzujeme agresivní a neomluvitelné kroky Ruské federace. V našich myšlenkách jsme s Tebou, ukrajinskými sportovci i lidem Tvé země. Jsme připraveni pomoci. Neváhej se na mě obrátit,“ napsal Bubkovi předseda ČOV Kejval.

Český olympijský výbor zároveň plně podporuje stanovisko MOV, který odsoudil porušení olympijského příměří. To začalo sedm dnů před startem olympijských her v Pekingu a má skončit sedm dnů po slavnostním zakončení paralympiády, tedy 13. března.

„MOV důrazně odsuzuje porušení olympijského příměří ruskou vládou. Příslušná rezoluce Organizace spojených národů byla přijata Valným shromážděním 2. prosince 2021 se souhlasem všech 193 členských států OSN,“ uvedl v prohlášení olympijský výbor.

MOV dodal, že po ruském útoku na Ukrajinu má obavy o bezpečnost tamní olympijské komunity. „Sestavili jsme speciální komisi, jež bude detailně sledovat situaci a tam, kde to bude možné, koordinovat humanitární pomoc členům olympijské komunity na Ukrajině,“ uvedl Mezinárodní olympijský výbor.

líbil se ti článek?